Telefon: 070 - 269 90 08

- Kalender

 • Lerklining den 3-4 oktober 2015
  Kursen inleds med en historik och genomgång av leran och dess egenskaper. Lerputs på olika underlag interiört liksom exteriört behandlas. Olika putsblandningar tillverkas och deltagarna får pröva på att applicera på skivor. Ytbehandling, bemålning av lerputs förevisas samt genomgång av verktyg och redskap. Vi kommer även slå och mura med lertegelsten.


 • Studiecirkel/Kurs: Murning av finsk massugn
  Kursen kommer att innehålla både teori och praktik. Massugnen med inbyggd bakugn kommer att fungera som den enda värmekällan i huset. En finsk massugn är byggd för att utnyttja vedens energi så effektivt som möjligt. Med hjälp av brännkammarens utformning och en kontrollerad lufttillförsel uppnås snabbt en hög förbränningstemperatur och därmed en hög verkningsgrad och med lågt utsläpp. Samtidigt avger ugnen genom sin stora massa värmeenergi framförallt i form av strålningsvärme.

 • Ugnsmurning
  Vi går igenom planering, placering och renovering av eldstad, ugn, murstock och skorsten. Vilken skorsten passar till vilken typ av eldstad? Vi bygger en vedeldad bakugn på ca 1,5 ton mot befintlig skorsten och renoverar skorstenen. Praktiskt arbete varvas med teori och föreläs­ningar. Vi premiäreldar i ugnen vid kursens slut.

 • Workshop – Lerugnsbygge med Johannes Riesterer
  Funderar du på att värma upp ditt hus med en lerugn? Eller vill du förstå principerna för hur en lerugn är uppbyggd? Eller vill du ta del av uppbyggnaden av en lerugn? År 2012 byggde ugnsmurarmästaren Johannes Riesterer en bakugn på Ecotopia. I år är han tillbaka för att bygga nästa lerugn på plats. Detta i det boningshus (103 m2) som just nu byggs i halmbalsteknik. Ett halmbalshus som uppvärms med solvärme, en vattenburen vedköksspis och sist men inte minst en lerugn. I denna workshop lär Johannes ut teorin om principerna kring ett lerugnsbygge, du får uppleva uppbyggnaden för att förstå densamma och under ledning av Johannes gemensamt med andra vara delaktig i själva uppbyggnaden. Detta för att genom praktiskt arbete bättre kunna förstå principerna och för att sedan själv kunna planera uppbyggnaden av en egen lerugn. .
- Var och när

 • Tid: 3-4 oktober 2015 kl 9-16
  Kostnad: 2 800 kr
  Plats: Skånska Gruvan
  Tid: 8 - 13/6 - 2015
  Bokning görs på Skansen Bokning tel 08-442 82 70 eller bokning@skansen.se. Skriv namn på alla deltagare, adress, telefonnummer


 • Sörmlands Muesum:

  Lärare: Johannes Riesterer, lerbyggare och ugnsmurarmästare och Kjell Taawo, byggnadsantikvarie.
  Plats: Tovastugan, Nyköping.
  Tid: 9.00-17.00.
  Pris: 2800 kr (medlem* 2600 kr, ungdom 1600 kr).

  Läs mer här: Sörmlands Musuem


 • Workshop – Lerugnsbygge med Johannes Riesterer:

  Tid: Lör 10-17 och sön 9-15.30
  Inga förkunskaper krävs.
  Kursintyg erhålles
  Kurskostnader (inkl 25% moms) inkl. vegetariska måltider och fika: 1780:-
  Rabatt för studenter och pensionärer 180:-
  Sista anmälningsdag: 2 november 2015
  Anmälan och info: Besök Ecotopia eller ring 0417-23034