Telefon: 070 - 2699008

Nytt ekohus i Rörum

Simrishamn.I en fruktodling vid Rörums södra å ligger ett nybyggt ekohus. Den spännande byggnaden blir ett annex för eleverna i årskurs 3 på Sophiaskolan i Rörum.

På torsdagen var det öppet hus i byggröran. Eleverna bakade pizzor i den stora ugnen och serverade must och kakor till tonerna av fiolmusik. Eleverna på Sophiaskolan provsitter den nya lektionssalen. En sal som värms upp av värmeslingor i väggarna samt en finsk ugn. Eleverna på Sophiaskolan provsitter den nya lektionssalen. En sal som värms upp av värmeslingor i väggarna samt en finsk ugn.

- Vi hoppas att det blir fler hus här, säger Christina Hagen, som undervisar i årskurs 7. Friskolan har cirka 160 elever i årskurserna 1-9. - Treorna har temat bondens år. De lär sig att själva odla säden och att baka, berättar Christina, medan hon smörjer in bakplåtarna med olja. När snickaren och lerbyggaren Johannes Riesterer mellanlandar, på väg från sydtyska hemstaden Freiburg till Stockholm, vill alla prata med honom - uppenbart nöjda med bygget. Han har byggt det ekologiska huset tillsammans med svenska och tyska hantverkare. Huset har ritats av Stockholmsarkitekten Filip Henley, som tagit hänsyn till den omgivande miljön.

I den stora hallen finns det förråd och handikappanpassad toalett, som förses med klinkergolv. I verkstaden blir det lergolv, medan det stora klassrummet åt väster förses med trägolv.

- Huset är oerhört bra planerat, tycker Johannes Riesterer och nämner att det finns två värmesystem, som är oberoende av varandra. Det är dels vattenburen värme i väggarna, dels strålningsvärme från en stor, vedeldad ugn, som lagrar värmen i två-tre dygn. - Grunden består av kilsten, som vi tagit från en riven lada i trakten, berättar Johannes och pekar sedan på ytterväggarna.

Dessa är 35 centimeter tjocka och består av en isolerande blandning av lera, träflis och halm. Väggarna ska kalkputsas till våren. Då byggs också ett växthus vid entrén. Men dessförinnan, redan i januari-februari, beräknas ekohuset stå klart att tas i bruk.Artiklar om Svenska Jordhus


Artikel i tidningen Gård & Torp


Divider

Artikel i tidningen Frijord


Divider

Artikel i Stockholms läns hembygsförbund

Divider

Artikel i Ystads Allehanda

Divider

Artikel i Helsingborgs Dagblad